CHLAMYDIA

A chlamydia az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség. A chlamydia megfertőzhet férfit és nőt, de a nők viselik a legnagyobb kockázatot, mivel komoly esélyük van arra, hogy ivarszerveik károsodjanak. A legtöbb nőnél tünetmentes a betegség. Tekintettel arra, hogy sejten belüli kórokozó, mely szaporodása után a gazdasejt elpusztul, így kimutatása, még tünetmentes esetben is kötelezővé teszi a kezelést. Leginkább veszélyeztetettek, akiknek több szexuális partnerük van.

 

A chlamydia a gonorrhoeaval és a mycoplasmával együtt úgynevezett felszálló betegség, mivel a nemi szervek alsó részéből indul ki a fertőzés, majd felfelé haladva újabb területeket fertőz meg.

 

Tünetei:

Ø  Kevés, halványsárga vagy fehér váladék, amely a szokásos folyással elkeveredve alig észlelhető.

Ø  Égető érzés vizeléskor, és gyakori inger, többé-kevésbé a hólyaghuruthoz hasonlóan.

Ø  Fájdalmas közösülés, rendhagyó vérzés vagy vérzés közösülés után. Ezek a tünetek nem jelentkeznek minden érintettnél és általában csak akkor észlelhetők, ha a fertőzés a méhszáj fölötti szervekre terjedt.

 

Összefoglalva, ha vannak tünetek, azok hasonlóak az enyhe gonorrhoeahoz, ha azonban nincsenek tünetek, két lehetősége van:

Ø  Rendszeresen vizsgáltassák meg magukat! Akinek több szexuális partnere van vagy aki nem alkalmaz óvszert, megkérheti az orvosát az éves méhnyakrák szűrésen (vagy akár gyakrabban is), hogy vizsgálja meg chlamydiára is.

Ø  Ha a chlamydia átterjed a belső nemi szervekre, kismedencei gyulladás fejlődhet ki

 

A kismedencei gyulladás klasszikus tünetei lehetnek a következők:

Þ     láz,

Þ     alhasi fájdalom,

Þ     az alhas érzékenysége

Þ     a has puffadása, teltség érzése

Þ     hüvelyi folyás és / vagy vérzés

Þ     hányinger

Þ     derékfájás

 

A krónikus kismedencei gyulladás káros következményei lehetnek:

Ø  meddőség!!

Ø   a gyulladás miatt összetapadt petevezetékek miatt méhen kívüli terhesség

Ø  kismedencei tályog

Ø  krónikus fájdalom a kismedencében

 

Előfordul, hogy a  chlamydianak egyáltalán nincsenek tünetei vagy csak egy-kettő, amelyek alapján a chlamydia összetéveszthető más betegségekkel. Ha pl. folyása van valakinek, akkor leggyakrabban gombára szokás gyanakodni (a páciens ilyenkor legtöbbször elmegy a patikába, ahol vizsgálat nélkül is kaphatóak különböző krémek, melyek használatával mennek a hónapok a valódi kórokozó kezeléséig).  Ha gyakran kell vizelni, és közben fájdalom is jelentkezik, „felfázásra” szokás gyanakodni.  

 

Az előbbiek alapján tehát fontos, hogy gondoljunk bizonytalan panaszok esetén chlamydiára, és a későbbi visszafordíthatatlan betegségek kialakulása előtt kivizsgáltassuk magunkat.

 

VISSZA